Natuurlijk Eten & Genezen

Nuchter sporten of niet?

Er zijn veel misverstanden over de relatie tussen voeding en sport. Ieder mens is uniek en er is ook geen standaardprogramma dat voor iedereen geldig is. Wel zijn er goede tips die goed overeen komen met onze visie van Metabolic Balance®. Kort geleden werd het thema ook in het NRC handelsblad opgepakt.

Moet je voor het sporten hebben gegeten?
Nee. Sporten gaat het best met een vrijwel lege maag. Eet niets in het uur voordat je gaat sporten omdat trainen met eten in je maag vervelend is.Tijdens het sporten komt de bloedtoevoer naar maag en darmen op een laag pitje te staan. Alles gaat naar de spieren. Vet en eiwit in de maag zijn dan zwaar te verteren.

Moet ik snelle energie (zoals suiker en energierepen) eten als ik extra wil presteren?
Nee. Als je voor het sporten suiker eet of drinkt (sportdranken) verteer je minder vet tijdens de inspanning. Bij sommige duursporters daalt het prestatie- en uithoudingsvermogen merkbaar als ze kort voor het sporten suiker eten of drinken. Verder zorgt een plotse portie suiker voor een overreactie van de alvleesklier, er komt veel insuline vrij. Die zorgt dan weer dat de suiker snel van het bloed naar de lichaamscellen gaat waardoor in het bloed al snel een te laag suikergehalte ontstaat (een hypo).

Dat geeft een onaangenaam trillerig gevoel, een hongergevoel. Alsof je onvoldoende energie hebt, terwijl aan het begin van het sporten de suikervoorraad in je spieren en lever nog vrijwel onaangebroken klaar ligt voor gebruik. Onze lichaamscellen gebruiken die energievoorraad tijdens een duurinspanning langzaam op.

Moet ik meteen eten of drinken als ik tijdens het sporten honger krijg?
Bij dorst – drink water, beter nog drink water voordat je dorst krijgt.
Bij honger is het anders. De suikervoorraad in je spieren en lever is voldoende voor één à twee uur duursport – afhankelijk van aanleg en training. Wie een beetje getraind is kan zeker anderhalf uur hardlopen en fietsen zonder iets te eten. Wie gewend is om voor het sporten een suikersnack, frisdrank of vruchtensap te nemen zal snel de behoefte krijgen om nog wat te nemen (vanwege de hypo zie vraag boven).

Het is gedrag dat ook bij niet-sporters tot een fatale reeks tussendoortjes leidt, van glucosepiek naar glucosepiek. Maar wie al een tijd het programma van Metabolic Balance® heeft gevolgd, heeft hier alvast geen last meer van.

Zijn er speciale sportdranken die wel geschikt zijn om voor het sporten te drinken?
Er zijn sportdranken die de suikermoleculen in de drankjes aan elkaar hebben gebonden tot iets grotere moleculecomplexen. Die hebben langere tijd nodig voor de vertering waardoor je geen snelle suikerpiek (en insulinepiek) hebt en de hypo en honger uitblijven.

Maar waarom zou je die energieboost nemen? De recreatieve sporter heeft hem niet nodig. En de sporter die nog een randje vet kwijt wil helemaal niet . Na het sporten kan een kopje natuurlijke groentebouillon het zout- en mineraalhuishouden weer goed in balans brengen.

Wanneer moet ik dan wel eten?
Ben je al anderhalf uur bezig en heb je nog een uur training voor je, kan je wel beter wat eten. De combinatie van snelle en langzame suikers is dan prettig. Een krenten- of mueslibol met zelfs nog wat chocolade-notenpasta besmeerd is dan een goed energiebron. Je steunt daarmee niet eens zozeer je spieren, maar de hersenen. Hersenen draaien alleen op suiker, dus je blijft alert.

Moet een recreatieve sporter na de training extra goed eten?

Eet je na een uurtje sporten veel extra, heb je een deel van de verbruikte calorieën meteen weer binnen. Dat draagt dan in de praktijk niet veel bij aan gewenst gewichtsverlies.Voor wie twee of drie keer in de week een uurtje sport voor conditie en lichaamsgewicht is de beste aanpak om niks extra’s te eten. Niet voor en niet na het sporten. Uiteraard wel gewoon je gezonde uitgewogen maaltijd bijvoorbeld volgens je voedingsplan

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×