Natuurlijk Eten & Genezen

Voeding VOOR gezondheid …

… ofwel tegen ziekte. Een universeel middel tegen ziektes zoals kanker? Dat zou wel heel erg bijzonder zijn – en garanties zijn er, zoals wij weten, nooit. Wel kun je met de juiste en goede voeding zelf een goede bijdrage leveren.

Op basis van verschillende onderzoeken en studies beschrijft Dr. David Servan-Schreiber in zijn boek ‘Antikanker’ welke voeding bijzonder aan te bevelen is. Graag wil ik op deze plaats ingaan op de ‘top tien’ van de lijst die hij heeft opgesteld.  Verrassend genoeg zijn het voedingsmiddelen die juist in deze tijd van het jaar passen.
Het geeft mij altijd een extra goed gevoel als ik weet dat dingen niet alleen lekker zijn maar ook bijzonder positief in het lichaam werken.

Bij de top tien horen
1.    Knoflook
2.    Prei
3.    Lente-uitjes
4.    Spruitjes
5.    Boerenkool
6.    Sluitkool (rode kool, savooi kool, spitskool, witte kool)
7.    Bietjes
8.    Spinazie
9.    Ui
10.    Broccoli

Het is opvallend dat er twee groepen vooraan staan – de familie van de ui (lookfamilie – Alliaceae) en de familie van de kool (kruisbloemfamilie – Brassicaceae).

De familie van de ui (knoflook, ui, prei, sjalotjes, bieslook) bevatten o.a. veel zwavelverbindingen die positief effect hebben op het lichaam. Knoflook is zelfs een van de oudste geneeskrachtige kruiden en staat ook bekend om zijn antibacteriële werking, vaak genoemd als plantaardig antibioticum.
Een tip voor de bereiding: knoflook en ui worden beter verteerd als ze gemengd zijn met olie, bijvoorbeeld door ze te fruiten.

In de verschillende koolsoorten zijn het vooral de antioxidanten die een positieve werking hebben. Antioxidanten (letterlijk ‘tegen zuurstof’) voorkomen dat in het lichaam gevormde zuurstof-radicalen (vrije radicalen) schade kunnen aanrichten. Deze ‘vrije radicalen’ ontstaan bij de stofwisseling. Een overmaat hiervan kan weefsels en cellen beschadigen. Kool bevat verder nog veel vitamine C en mineralen. Kool is een echte wintergroente, lekker en veelzijdig! Zo zijn de verschillenden koolsoorten ook goed voor je darmen, ze helpen het cholesterol op peil te houden, werken ontstekingsremmend en zijn goed voor je huid! Boerenkool wordt in de de ‘raw food’ generatie zelfs genoemd als een van de ‘superfoods’.

Zowel de uien en de koolsoorten hebben een verwarmend effect op het lichaam. Zo zorgen we in de koudere seizoen voor natuurlijke warmte via onze voeding. Dit word versterkt als we ook nog verwarmende kruiden zoals peper, chili, gember en kaneel gebruiken.

Kook koolsoorten niet te lang of stoom ze behoedzaam. Als men deze te lang kookt worden de antioxidanten vernietigd.

Het najaar- en winterseizoen hoeft dus helemaal niet saai te worden. We kunnen door de juiste seizoensvoeding ons lichaam verwarmen en optimaal voeden. Voeding in plaats van vulling voor onze gezondheid, mooi toch!

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×