Natuurlijk Eten & Genezen

Geen reden tot paniek (met een plan)!

Geen reden tot paniek (met een plan)!

Het kan helpen om een plan te hebben voor de feestdagen. Neem even de tijd om op papier te zetten wat voor maaltijden je wilt eten. Doe dan je boodschappen gebaseerd op deze lijst in je hoofd (en hand). Bedenk ook wat je (absoluut) niet wil eten of drinken. Bespreek de maaltijdplanning eventueel ook met familie en/of vrienden zodat de wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn. Reflecteer dan gedurende de feestdagen meerdere keren hoe je de planning wel of niet hebt kunnen omzetten, en waarom. Dit helpt je om je ervan bewust te zijn dat elke hap of slok opnieuw een keuze zijn. Blijf echter voor je mentale welzijn niet onnodig lang of negatief hangen bij dingen die je liever anders had gedaan, maar zie het vooral als leermomenten voor de volgende keren dat je voor een keuze staat.

Enkele tips bij het maken van een planning:

  • Eet zo veel mogelijk puur – groente, vis, vlees, fruit – want zolang het puur is, zit je bijna altijd goed!
  • Wees zuinig met korte koolhydraten zoals dikke saus, witte broodjes, pasteitjes – dat zijn de echte ‘dikmakers’. Daarbij leiden ze soms ook tot extra buikklachten.
  • Gebruik gezond vet in plaats van goedkoop/mager vet wat in veel kant en klaar salades verwerkt is. Gezonde vetten zijn belangrijk om af te vallen! Maak je dressings zelf en kies daarvoor lekkere oliën en kruiden voor een bijzondere smaak.
  • Drink veel water. Frisdranken zijn misschien lekker zoet maar hebben ook lekker veel ongezonde suikers. Light-frisdranken zijn geen goede vervangers! Drink bij/na elk glas wijn of bier een groot glas water, zo blijf je voldoende water drinken en balanceer je de invloed van alcohol.
  • Blijf bij je normale eetpatroon door drie volwaardige maaltijden te eten. Gun je de rustpauze tussen de maaltijden om die lekkere dingen goed te kunnen verteren en er optimaal van te genieten. Als je de hele dag door hapjes eet, heb je ook de hele dag door trek.
  • Sla gerust een keer je ontbijt over als je teveel hebt gegeten. Begin je de ochtend met het drinken van veel water en met een extra rondje bewegen. Neem de eerste maaltijd bij de lunch. Zo val je snel weer terug in een gezond ritme.
  • Geniet van het gezellig samen zijn en het lekkere eten!

Heb je behoefte aan een reset na de feestdagen?
Eet dan twee dagen lang vooral groentes. Ontbijt met een kom volle yoghurt met fruit en eet tijdens je lunch en avond eten elk een  halve kilogram groentes. Je kan de groentes verwerken in een lekkere groentesoep of meng gestoomde groentes met wat rauwkost. Let op: eet geen kilo rauwkost of sla, dat is te heftig voor je spijsvertering. Door twee dagen groentes te eten doorbreek je je ‘feestmodus’ en ga je weer gezond verder op je voedingsweg het nieuwe jaar in.

Vergeet niet dat je gewicht niet afhangt van wat er tussen kerst en oud/nieuw gebeurt, maar juist wat er tussen oud/nieuw en kerst gebeurt .

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×