Iedereen aan de superfoods
Superfoods – wat zijn dat en heb je ze echt nodig? Superfoods bezitten buitengewoon grote hoeveelheden aan voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen, eiwitten, enzymen en anti-oxidanten. Groente en fruit bevatten steeds minder voedingsstoffen door de lange transportwegen, onrijpe oogst en teelt op een mineraalarme bodem. Het eten van superfood is de natuurlijke manier om extra voedingsstoffen tot je te nemen zonder meteen vitaminepillen te slikken.
Gelukkig eten we al (onbewust) superfood! Bij de superfoods horen bijvoorbeeld ook boerenkool, avocado, knoflook, tomaten, spinazie, honing, rode bieten, groene thee, water, noten, vette vis, lijnzaad, olijfolie, cacao …. Maar er zijn ook minder bekende superfoods zoals chlorella, lucuma, maca, spirulina, tarwegras, gojibessen, chia zaad, hennepzaad en nog velen meer.
Mijn visie op superfoods is dat je voedingstekorten goed kan aanvullen met extra voedzame voedingsproducten. Het voordeel hiervan, in tegenstelling tot voedingssupplementen (vitaminepillen), is dat je bij een natuurlijk voedingsmiddel altijd een complex geheel aan voedingsstoffen hebt die elkaar versterken en aanvullen. Vitaminepillen zijn vaak geïsoleerde ‘stukjes’ uit het hele spectrum. Daarom is het bij voedingssupplementen belangrijk om goed opneembare, natuurlijke vormen te kiezen en niet de synthetische varianten daarvan. Goede voedingssupplementen bootsen de natuur zo goed mogelijk na, maar kunnen ze nooit evenaren.
De basis blijft immers altijd een gezond, afwisselend eetpatroon met veel verse groentes. Heb je voldoende energie en ben je gezond? Dan kan je met een uitgewogen eetpatroon voldoende voedingsstoffen opnemen. Heb je veel stress en/of weinig energie, ben je herstellend van een ziekteperiode of eet je niet vaak verse voeding? Dan heb je zeker baat bij het aanvullen van je voedingspatroon met extra superfoods (of een goed geadviseerd hoogwaardig voedingssupplement).
Zoals overal geld ook hier ‘De dosis maakt het gif’. Een overmaat aan één soort voedingsmiddel zorgt vaak voor een tekort aan anderen. Niemand leeft goed op alleen maar vlees, alleen maar spinazie of alleen maar gojibessen. Kijk daarom naar jouw persoonlijke situatie en jouw conditie. Wissel af met groentes, gebruik regelmatig extra zaadjes (zonnebloem, pompoen, lijnzaad, sesamzaad), geniet van gezonde vetten en ook gerust van extra superfoods. Twijfel je over je eetpatroon of heb je vragen over superfoods, neem dan graag contact met me op.
Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige
Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.