Natuurlijk Eten & Genezen

Trek in zoet? Neem vaker bitter!

Omdat we steeds minder bitterstoffen via onze voeding opnemen veranderen onze smaakzenuwen en groeit de behoefte aan milde, zoete voedingsmiddelen. De voedingsmiddelindustrie speelt in op deze behoefte. Groentes die eerst een groot aandeel aan bitterstoffen hadden worden door nieuwe teelt steeds milder/minder bitter. Maar ‘bitter’ heeft een aantal functies in het lichaam.

Bitter remt de eetlust. Door de intensieve bittere smaak worden speeksel en spijsverteringssappen actief. Daardoor bereiken we sneller het verzadigingsgevoel.
Bitter activeert de spijsvertering. Al in de mond wordt door bitter meer speeksel geproduceerd. Maar ook lever, gal en alvleesklier worden geactiveerd waardoor deze sneller en vollediger functioneren.
Bitter sterkt het immuunsysteem. De bitterstoffen activeren de spijsverteringssappen en darmwerking. Een optimale darmflora is ook de basis voor een sterk immuunsysteem.
Bitter helpt tegen de verzuring van het lichaam. De bitterstoffen werken sterk basisch in het lichaam wat helpt de zuur/basenhuishouding in balans te brengen.

Genoeg redenen om vaker voedingsmiddelen met voldoende bitterstoffen te kiezen.

Hier een lijst met voedingsmiddelen met de belangrijke bitterstoffen:
Groente: radicchio, witlof, rucola, andijvie, bloemkool, artisjokken, paardenbloembladeren
Fruit: grapefruit, sinaasappels, citroen
Graan: amarant, gierst
Kruiden: gember, peper, kardemom
Keukenkruiden: tijm, majoraan, maggikruid, rozemarijn, estragon, laurier, salie,

Wie vaker ook weer bittere voedingsmiddelen eet brengt zijn smaakpapillen weer in balans. De overmatige trek in zoet zal verminderen en het natuurlijke verzadigingsgevoel is weer sneller voelbaar.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

×