Natuurlijk Eten & Genezen

Darmzinnig

toiletDat waren nog eens tijden Wink. Gelukkig zijn we intussen allemaal in het bezit van schoon en mooi sanitair, maar dit is alsnog helaas geen garantie voor een goede darmwerking.

Meestal hebben we het wel over ‘wat we eten’ maar minder vaak over ‘hoe het eruit komt’. Dit is in mijn praktijk anders. Zowel in de homeopathie praktijk als ook bij de voedingsadviezen komen de spijsvertering, de darmwerking en ontlasting regelmatig ter sprake. We kennen allemaal wel iemand met het prikkelbare darmsyndroom of hebben zelf last van een opgeblazen gevoel, verstopping of diarree?

Tijd voor wat informatie en tips.

Wist je dat je circa 1 kg aan darmbacteriën met je mee draagt? En dat ook daar ieder mens zijn eigen samenstelling heeft, een soort ‘vingerprint’? Het is een  gevoelig systeem waar we door de juiste voeding goed voor kunnen zorgen. Er blijkt veel (onbewuste) communicatie tussen je darmen en hersenen plaats te vinden, er wordt zelfs van de ‘darmhersenen’ gesproken die heel veel voedingsbehoeftes naar je brein sturen. Redenen genoeg om onze darmen goed te voeden.

De voeding voor de gezonde darmbacteriën (probiotica) zijn de vezels (prebiotica). Vezels worden verdeeld in onoplosbare vezels, die vooral in volkoren graanproducten zitten, en oplosbare vezels in o.a. groentes, fruit, chia zaad, psylliumvezels. Vezels hebben voor hun werking vocht nodig, voldoende drinken is ook hier van groot belang.  Voor volwassenen worden 30 tot 40 gram vezels per dag geadviseerd. Via internet (vezeltest.info) kan je makkelijk kijken of je die hoeveelheid met je eetpatroon nu haalt. Eet je te weinig vezels kan je het best langzaam meer vezels gaan gebruiken, niet snel heel veel, dit kan klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, en verstopping opleveren. Luisteren naar je lichaam en even afwachten met de hoeveelheid verhogen voor je verder gaat.

Bij een geringe weerstand, na een antibioticakuur of tijdens een vakantie kan de inname van extra probiotica (darmbacteriën) nodig zijn. Er is een groot verschil in de samenstelling van de bacterieculturen in een probiotica supplement (capsule of zakje) en het is verstandig om de keuze van het juiste supplement met je therapeut, een goede drogisterij of apotheker af te stemmen. Er zijn per dosering minimaal 1 miljard levende bacteriën nodig om effect te hebben. Probiotica drankjes uit de supermarkt (zoals bijvoorbeeld Yacult) hebben vaak een veel te lange weg van de fabriek tot op de keukentafel achter zich om het reclame verspreken nog waar te kunnen maken. Daarbuiten zitten ze vaak vol suiker of suikervervangers!

Hoe je alsnog de darmflora kan steunen zonder meteen aan probiotica te gaan is door regelmatig ook gefermenteerde producten in je eetpatroon op te nemen. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, yoghurt, kefir, kombucha, sojasaus en ook de brooddrank. Met de brooddrank zie ik goede resultaten in de praktijk. Mensen met darmklachten – zowel diarree als ook verstopping – die regelmatig een glas brooddrank drinken krijgen sneller een normaal ontlastingspatroon terug. Brooddrank (bio-desembrood.nl/brooddrank.html) bevat wel gluten, is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie).

De twee voedingsmiddelen die vaak voedselovergevoeligheid  veroorzaken zijn koemelk en tarwe en het (tijdelijke) vermijden of verminderen van deze voedingsmiddelen kan al voor een verbetering van darmklachten zorgen. Verder helpen voldoende water drinken en goed kauwen ook je spijsvertering.

Nog een tip voor de kauwgomliefhebbers onder mijn lezers: De zoetstoffen in suikervrije kauwgoms die eindigen op –ol (sorbitol, xylitol, malitol) kunnen maag- en darmklachten veroorzaken zoals opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.

De spreuk ‘je bent wat je verteerd’ maakt duidelijk dat de mate van hoe we onze – hopelijk gezonde voeding kunnen verteren een belangrijk meetpunt van ons gezondheid is. Meten kan je dit makkelijk door een blik achter je op de wc. Harde keutels, zachte klodders, papperige ontlasting … alles is mogelijk maar een goede ontlasting heeft de vorm van een  ‘een banaan zonder schil’ of een ‘sigaar’.

Wil je graag meer weten hoe je darmklachten ‘gezond kan eten’ kan ik je het boek darmehbo’ van Katinka Huiskamp en Marieke Lebbink aanbevelen of kijk op de site van www.darmehbo.nl.

En behalve de juiste voeding kan ook de juiste houding ‘grote verlichting’ Wink brengen, kijk dit duidelijk filmpje en probeer het zelf.

Je bent natuurlijk ook welkom in mijn praktijk voor al je vragen over een gezonde darmwerking.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×