Minder gezondheidsklachten

Even stil staan bij rogge

Even stil staan bij rogge

In de praktijk zie ik veel verbetering van gezondheidsklachten als mensen een tijd geen of minder tarwe eten. Dat betekend dan niet dat men geen brood meer kan eten of over moet stappen naar (soms heel sterk bewerkte) glutenvrij brood. Een goed alternatief kan rogge zijn. Roggecrackers zijn makkelijk verkrijgbaar (bijv van Wasa, Fjord …), smakelijk en ook goedkoop.

Rogge was vroeger het graan voor arme mensen, omdat het grijs is en niet zo ‘mooi’ wit gemalen kon worden als tarwe. Daarom lag de focus heel lang vooral op tarwe, die ook veelvuldig verwerkt is in producten. Rogge is een goed alternatief voor tarwe en wordt daarom ook bij Metabolic Balance® gebruikt.

  • Rogge bevat hoogwaardige essentiële aminozuren en mineralen als ijzer, calcium en zink.
  • Rogge neemt tijdens het groeien veel minder pesticiden op. Tarwe werd behoorlijk veranderd de afgelopen jaren waardoor steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig zijn om grote oogsten te waarborgen. Rogge is daarentegen een robuuster graan gebleven.
  • Rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de koolhydraten langzamer worden omgezet. Hierdoor is het verzadigingsgevoel beter en langer bij rogge dan bij tarwe.
  • Rogge is nauwelijks verwerkt als toevoeging in kant en klaar maaltijden en/of andere zakjes en pakjes. Hierdoor nemen we minder rogge ‘onbewust’ tot ons en hebben ook minder intolerantie tegen rogge opbouwt.
  • Mensen die spelt of tarwe niet goed kunnen verdragen, kunnen vaak wel genieten van rogge. In de granenfamilie is rogge namelijk verder verwant van spelt of tarwe. Rogge bevat ook minder gluten dan tarwe en spelt.
  • De suikers in rogge zijn groter dan de suikers in tarwe, waardoor rogge wat zoeter smaakt. Rogge kan hierdoor overigens ook beter worden aangebouwd in koudere regio’s.
  • Rogge kan in de darmen tot korte vetzuren fermenteren. Deze korte vetzuren sterken het immuunsysteem en helpen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in balans te houden.
Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×