Natuurlijk Eten & Genezen

‘Vette doping’ voor topprestaties

Om goed te kunnen presteren (in sport en dagelijks functioneren) heb je voldoende zuurstof nodig. Niet alleen in je longen maar in je hele lichaam, dus ook je spieren. Het zuurstof komt via de celmembraan in de lichaamscellen en de celmembranen bestaan grotendeels uit vetzuren.  Deze vetzuren regelen ook het zuurstoftransport. Om dit proces optimaal te laten verlopen heb je goede, hoogwaardige vetzuren nodig. Essentiële vetzuren die je via de voeding op moet nemen. Vetzuren uit oliën die niet geraffineerd en het liefst ook biologisch zijn.

We krijgen met een gewoon voedingspatroon vaak te weinig onbewerkte vetzuren binnen. Daarom kan je bij extra sportprestaties maar ook voor het dagelijks functioneren extra aandacht aan deze vetzuren besteden.

De ideale verhouding basis omega-6 vetzuur (linolzuur) tot basis omega-3 vetzuur (alfalinoleenzuur) is 1:1 tot 2:1 omega-6 tot omega-3.

Hier wat voorbeelden van de verhouding omega-6 / omega-3 in verschillende oliën.

Verhouding vetzuren

Biologische olijfolie is wel bijzonder lekker maar bevat te weinig omega-6 vetzuren als extra aanvulling.
Wat je kan doen is bijvoorbeeld
• Elke dag een eetlepel biologische hennepolie op je sla of groente doen.
• Een combinatie van 1 theelepel biologische lijnzaadolie met 1 theelepel biologische zonnebloemolie
• Een combinatie van 1 theelepel biologische saffloer-olie met 1 theelepel biologische lijnzaadolie
Deze oliën zijn voor koud gebruik, niet om in te bakken. Oliën met een hoog omega-3 gehalte moeten vanwege de snelle oxidatie altijd in de koelkast bewaard worden.

Een groot voordeel van de inname van extra olie voor en tijdens extra fysieke prestaties is dat je spieren minder snel verzuren en je sneller herstelt na extra prestaties. Maar ook zonder extra sportprestaties heb je baat bij de opname van voldoende essentiële vetzuren.

Wissel zeker af met verschillende oliën. Extra visolie capsules innemen is niet geadviseerd. Hier gaat het om de basisvorm van de vetzuren en niet het extract daarvan. Heb je vragen? Mail me graag.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×