Chili, Kurkuma, Peper & meer...

Kruidige tips

Kruidige tips

Kruiden zijn zoveel meer dan ‘alleen maar’ smaakmakers. Kruiden zijn een echte aanwinst in de keuken; behalve smaak leveren ze ook een aantal gezondheidsvoordelen. De volgende drie hebben ook een desinfecterende en antibiotische werking.  Verder activeren ze de speekselvloed, de maagsappen en bevorderen vooral de vertering van vetten. Ze hebben een verwarmend effect in het lichaam, wat zeker in deze dagen een voordeel is. Ook mensen die afvallen en het daardoor vaker koud hebben kunnen hier profijt van hebben.

Chili – cayennepeper

Chili is de kleine, rode hete paprika uit de familie van de nachtschades. Gedroogd en tot pulver gemalen heet die cayennepeper. Een belangrijke stof van de chili/cayennepeper is de capsaïcine.  Capsaïcine telt tot de heetste substanties die we tot nu toe kennen. Het is een secundaire plantenstof die als antioxidant werkt. Op zich is capsaïcine smaakneutraal, geur- en kleurloos. Het heeft echter ook het vermogen de zenuwen te prikkelen wat bij het eten als heet/scherp wordt ervaren.  Door het eten van heet gekruide voeding worden de pijnreceptoren op de tong  gestimuleerd en deze zorgen voor het vrijmaken van de endorphines – gelukshormonen.  Endorphines zorgen voor ontspanning en een goed humeur.

Capsaïcines activeren de doorbloeding en de stofwisseling, zorgen voor een verwarming van het lichaam en door deze stijging van het lichaamstemperatuur voor een groter energieverbruik. Door de betere doorbloeding van het spijsverteringskanaal worden bioactive stoffen beter opgenomen.  Capsaïcine remt de eetlust en de trek naar vettig, zoute en zoete voedingsmiddelen. Verder stimuleert het de vetverbrandingen en helpt zo bij het afvallen.

Maar dit is nog niet alles! Capsaïcine helpt bij de regulatie van de bloedsuiker en het cholesterol, werkt insulineresistentie tegen, verlaagt ontstekingshormonen en heeft bloed verdunnende eigenschappen. Redenen genoeg om regelmatig chili of cayennepeper te gebruiken. Zelfs mensen met maagklachten hoeven het niet te laten staan, capsaïcine kan door de verbetering van de doorbloeding zelfs de genezing van maagzweren ondersteunen.

En wat doen als je teveel cayennepeper gebruikt en bijna vuur moet spugen? Water drinken is niet de oplossing omdat capsaïcine niet wateroplosbaar is en je de scherpte nog meer in je mond verdeeld. Het is beter om of iets met vet te eten zoals bijv. volle yoghurt  of anders een stuk brood of rijst.

Kurkuma – geelwortel – tumeric – koenier – koenijt

Kurkuma hoort bij de familie van de gember en is oorspronkelijk thuis in de Indiase en Aziatische keuken.Het poeder uit de gedroogde en vermalen kurkumawortel is bestanddeel van elk curymengsel en is sinds meer dan 4000 jaar behalve als kleurmiddel ook  als geneesmiddel in gebruik. Kurkuma verstevigd de celmembraan en helpt daardoor het weerstand tegen ziektes te verhogen.  Belangrijk bestanddeel van kurkuma is het curcumine. Curcumine werkt antimikrobiel, versterkt het imuunsysteem, verlaagt het cholesterinspiegel, remt ontstekingen … om maar enkele gezondheidsvordeelen te noemen. Curcumine wordt ook vaak in verbinding gebracht met preventie van kanker en gezonde voeding bij kanker.  Kurkuma kan als poeder makkelijk in soepen, rijst of slasauzen verwerkt worden. Let op, kurkuma wordt niet makkelijk door het lichaam opgenomen. Het is slecht wateroplosbar en moet daarom altijd in verbinding met een gezond olie gegeten worden. Als kurkuma dan ook nog in combinatie met peper gegeten wordt, verbeterd zich de opname om een veelvoudige. Daarom kan je kurkuma het beste in combinatie met olie en peper gebruiken – lekker en gezond!

Peper –zwart – wit – groen

Wereldwijd zijn er meer dan 20 verschillende pepersoorten. De zwarte, witte en groene peper groeien op dezelfde peperstruik en onderscheiden zich vanwege de verschillende rijpingsstaat.

Voor de zwarte peper worden de groene (onrijpe) peperbessen geoogst en in de zon gedroogd. Na een week zijn ze hard en donkerbruin tot zwart. Groene peperbessen worden na het oogsten met een sneldroogprocedure gedroogd en daarna ingemaakt  in een zout-, azijn- of alcoholoplossing of gevriesdroogd. Witte peper is van rijpe peperbessen. Deze worden na het oogsten een week in water bewaard waardoor zich de schil van de peperbes makkelijk losgaat. De geschilde bessen worden dan in de zon gedroogd. Door het verwijderen van de schil verliest deze peper ook wat van zijn scherpte, is milder dan zwarte of groene peper. De rode peperkorrels in pepermengsel zijn meestal van roze peper die niet bij de familie van de peper hoort,  ook geen pepersmaak heeft en andere inhoudsstoffen. Er is ook rode peper maar die is zeldzamer en kostbaar en is bijna altijd ingemaakt (in pekel of zuur).

Piperine is het bestanddeel in de peper die voor de scherpe smaak zorgt. Piperine remt de aanmaak van nieuwe vetcellen in het lichaam. Verder helpt piperine tegen kramp, koorts, reumatische pijnen, onreine huid,  verkoudheid en hoesten. Ook stimuleert het de speekselvloed en aanmaak van de maagsappen wat van belang is bij een goede spijsvertering.  Piperine is ook de stof die voor de betere opname van o.a. curcumine zorgt.

Verhoog je weerstand en verwarm je lichaam met kruiden, smaakvol en gezond.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×