Natuurlijk Eten & Genezen

Een feest voor het oog en het lichaam … bessen

Bessen zoals de aalbes, zwarte bes, bosbes, cranberry, blauwe bes en aronia bes bevatten een groot reinigingsvermogen. Daarom worden ze ook in landen waar medicijn een oude traditie heeft, zoals China, India, veel Arabische landen en landen van de middellandse zee, niet alleen als voedingsmiddel maar ook als geneesmiddelen gebruikt. We weten nog lang niet alle werkstoffen die bessen bevatten maar ze zijn vooral gewild vanwege hun hoog gehalte aan antioxidanten en vitamines. Staan bessen niet op het voedingsplan mogen ze in de 3e fase zeker gegeten worden. De voorkeur gaat altijd uit naar verse bessen. Gedroogde bessen kunnen voor afwisseling in de wintermaanden zorgen.
Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) uitgelicht
Ze bevatten vitamine C, kalium, natrium, mangan en ballaststoffen. Daar komt bij dat de kleurstof van de blauwe bes, het myrtillin (Anthozyan) samen met ijzer en vitamine C bloed aanmaakt. Blauwe bessen zijn door hun gehalte aan Anthozyanid een goed geneesmiddel bij blaasontsteking. En ze helpen tegen diarree.
Als huismiddel wordt niet alleen de vrucht gebruikt maar ook het blad. Thee van bladeren van de blauwe bes wordt gedronken bij maagpijn, plotselinge diarree en/of een zwakke blaas. Als kompres kan het genezend werken bij ontstoken ogen of huidirritaties. Men neemt 2 theelepels bladeren voor ¼ l kokend water en laat dit 10 minuten trekken.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×