Natuurlijk Eten & Genezen

En dit jaar lukt het je echt!

Elk jaar weer goede voornemens maar hoe houden we ze vol?  Ik heb 10 goede tips van het NRC aangepast en gericht op voeding. Veel succes & toewijding gewenst!

En niet vergeten, het persoonlijk voedingsplan kan de oplossing zijn om blijvend op een gezond gewicht te komen.

1. Denk klein voor groot resultaat: door in kleine stapjes te denken is er een veel kleinere kans dat je terugvalt in oude gewoontes. Niet: ik val snel 15 kg af maar: elke kilo eraf is een succes!

2. ‘Mental contrasting’: zet de positieve aspecten van je verandering tegenover de moeilijkheden waar je tegenaan kunt lopen. Zo krijg je een realistisch beeld van wat mogelijk en haalbaar is. Bijvoorbeeld, als ik iedere dag een uur sport val ik sneller af maar aan de andere kant  hou ik er niet van om elke dag naar de sportschool te gaan. Zorg dat je een realistische middenweg vindt zoals bijvoorbeeld drie keer per week een flinke wandeling of een rondje stevig fietsen. Of de sportschool afwisselen met beweging buiten.

3. Maak een ‘wat als…dan’-plan: spontane plannen zijn vaag, zorg ervoor dat je precies weet hoe je de verleiding in specifieke situaties wilt weerstaan. Als al mijn vrienden beginnen met snoepjes en gebak, dan… eet ik een appel.

4. Herhalen: iedere keer dat je dezelfde actie uitvoert in een situatie, wordt de gewoonte sterker en is de kans groter dat je je aan het goede voornemen houdt. Iedere keer dat je voor de televisie zit en geen zak chips naar binnen werkt, wordt de kans groter dat je die behoefte binnenkort ook niet meer voelt.

5. Pas je aan: Als je plan net niet lijkt te werken, moet je het misschien wat aanpassen. Sporten werkt voor jou misschien beter ‘s avonds om 6 uur dan ‘s ochtends om 6 uur. Experimenteer en wees flexibel.

6. Onderdruk niet: Als je gedachten onderdrukt, komen ze sterker terug. Als je onderdrukt dat je taart wilt eten, wil je het des te meer. Dat heeft geen zin. Zeg tegen jezelf: ik mag de taart eten maar maakt nu bewust de keuze om ze niet te eten!

7. …Dus vervang: Stel een nieuwe goede gewoonte in voor de slechte oude. Als je snoep eet wanneer je je zorgen maakt, kun je beter iets anders gaan doen op zo’n moment. Langzaam een groot glas water drinken bijvoorbeeld.

8. Bescherm jezelf: Zie waar je zwakke punten liggen, en voorkom dat je in zo’n situatie komt. Plan vooruit. Neem bijvoorbeeld zelf een bakje met noten mee naar het bioscoop zodat je niet in verleiding komt om popcorn of m&m’s te kopen.

9. Plan vooruit: Bereid je voor op je zwaktes op het moment dat je zelfcontrole nog hoog is. Haal alle verleiding weg en laat je koekjestrommel en snoeppot leeg.

10. Zelfbevestiging: Haal je zelfvertrouwen naar boven door te denken aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Het hoeft niet per se bij het goede voornemen te passen, maar blijkbaar is denken aan belangrijke dingen genoeg om je wilskracht te verhogen.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×