Natuurlijk Eten & Genezen

Hoog cholesterol door vet en ei?

Hoog cholesterol door vet en ei?

Bij het eten vet hebben de meeste mensen nog steeds een slecht geweten in verband met hen (gezond) cholesterol gehalte. Het eten van (veel) vet verhoogt je cholesterol en dat is slecht, dus vet eten moet vermeden worden. Maar is dat wel zo? Is cholesterol wel zo slecht? En wordt je cholesterol hoger door het eten van vet? Zoals met zoveel dingen ligt het ook in dit geval veel genuanceerder.

Gezonde vetten (opgebouwd uit de juiste verhouding van zowel de enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren als ook de verzadigde vetzuren zoals je die in roomboter vindt bij voorbeeld) hebben we nodig! Als bouwstof voor alle celwanden en allerlei hormonen, om de vetoplosbare vitamines te kunnen opnemen en als energieleverancier. Meer vet eten leidt niet automatisch tot een hogere cholesterolwaarde.

Evenmin het eten van eieren. Hoewel eieren cholesterol bevatten zijn er intussen betrouwbare studies die aantonen dat zelfs het eten van dagelijks tot 7 eieren (!) het risico op hart- en vaatziektes niet verhoogt. Uiteraard is dit geen advies om 7 eieren dagelijks te eten maar 4 tot 6 eitjes per week zijn geen probleem.
Cholesterol wordt in alle cellen van het lichaam aangemaakt, is onderdeel van de celwanden en is een molecuul waarvan hormonen worden gemaakt. Zonder cholesterol is geen menselijk leven mogelijk. Slechts een klein deel van het cholesterol krijgen we via de voeding binnen. Een verhoogd cholesterol is meestal het gevolg van ontsteking of koorts bij een infectie, maar niet de oorzaak (erfelijk verhoogde cholesterol vormt de uitzondering).

Maakt het dan helemaal niet uit wat ik eet? Ja dat weer wel. Door verkeerd eten (en dan bedoel ik niet direct teveel vet, maar wel teveel van de verkeerde soorten vet, met name teveel linolzuur (omega 6), en teveel geraffineerde koolhydraten (suikers), maar ook door te weinig beweging en teveel stress krijgen we in ons lichaam ontstekingsreacties (ook hart- en vaatziekten ontstaan vanuit ontstekingsreacties!). Als antwoord op die ontstekingsreacties gaat het lichaam meer cholesterol aanmaken, om de ontstekingsschade te herstellen. Het is dus zinvoller om die ontstekingsreacties tegen te gaan dan klakkeloos minder vet of eieren te gaan eten om ons cholesterol te verlagen.

Je kunt dit op verschillende fronten aanpakken: vitale voeding, beweging, stressreductie en ontspanning, voldoende slaap.
Individuele benadering is ook hier belangrijk en met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance® kan ik je helpen je cholesterolwaardes te verbeteren.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×