Natuurlijk Eten & Genezen

Natuurlijk stevia?

Steeds meer mensen zoeken een alternatieve voor suiker maar ook voor de kunstmatige suikervervangers zoals aspartaam. Een natuurlijke alternatief blijkt dan Stevia te zijn. Ideaal, een plant met ontzettende zoetkracht en dat ook nog bijna zonder calorieën. Het lijkt ook voor mensen met diabetes een geschikte suikervervanger te zijn omdat de bloedsuiker laag blijft.  Maar stevia is niet gelijk stevia!

Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay. De Guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel te zoeten. Pas aan het eind van de negentiende eeuw raakte de westerse wereld serieus geïnteresseerd en begon de wereldwijde opmars van stevia. De zoete smaak zit in de bladeren van de plant. Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Naast verse steviabladeren zijn gedroogde bladeren en ruw stevia-extract te gebruiken als zoetstof. Stevia mag sinds april 2010 verkocht worden als zoetstof binnen de EU. Ook bestaat er geraffineerd stevia-extract maar dan is het niet natuurlijk meer! Natuurlijke stevia is groen en de meeste varianten van Stevia in de verkoop zijn wit. Om stevia wit te krijgen en meer op suiker te laten lijken worden chemische processen gebruikt die dit op zich natuurproduct giftig maken. Wees geïnformeerd wat je koopt en kies zeker voor de natuurlijke variant.

 

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×