Natuurlijk Eten & Genezen

Diabetes – ben je mondig genoeg?

12 november, 12.oo t/m 16.00 uur gratis infomiddag in Tilburg http://www.mhp-tilburg.nl.

Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Jaarlijks komen daar 71.000 mensen bij. Diabetes wordt intussen als welvaartsziekte gezien. Naast de erfelijke factoren zijn foute voeding en overgewicht een van de belangrijke risicofactoren. Er zijn verschillende soorten diabetes. Ze hebben verschillende oorzaken en meestal ook een eigen behandeling. De bekendste vormen zijn diabetes type-1, diabetes type-2 en zwangerschapsdiabetes.
Diabetes type-1 is een auto-immuunziekte en hierbij produceert de alvleesklier geen insuline.

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes die over gaat na de bevalling.

Bij mensen met diabetes type-2 wordt wel nog insuline geproduceerd maar reageert het lichaam er niet meer goed op. Bijna 95% van de mensen met diabetes hebben diabetes type-2. Was het vroeger voornamelijk een ouderdomsziekte, komt deze vorm van diabetes tegenwoordig ook steeds vaker voor bij jonge mensen en zelfs bij kinderen. Diabetes type 2 is vaak gekoppeld aan overgewicht en te weinig beweging. Mensen met diabetes type-2 hebben in tegenstelling tot type-1 teveel insuline in het bloed.

Het organisme is een wonderwerk en alle lichaamsfuncties zijn met elkaar verbonden. Is er een functie uit balans, kan dit gevolgen hebben op andere plaatsen. Bij een verstoorde suikerstofwisseling komt teveel glucose (suiker) in het bloed en urine. Gevolg daarvan zijn verstoring in vet-, eiwit- en mineraalstofwisseling. Daardoor wordt het ontstaan van arteriosclerose bevorderd en de doorbloeding van het lichaam kan verminderen. De verschijnselen kunnen heel uiteenlopend zijn, van ontstekingen tot zenuwaandoeningen.

De juiste voeding kan hier helpen de stofwisseling in balans te brengen. Ook bij mensen met de diagnose diabetes type-2 zijn heel goede resultaten met het persoonlijk voedingsplan mogelijk. Ik maak dit vaak in de praktijk mee: mensen die hun medicatie sterk kunnen verminderen, sommigen die zelfs met het spuiten van insuline kunnen stoppen.

Ook hier is het voedingsplan gebaseerd op natuurlijke voeding en drie maaltijden. Vooral ook mensen die eerst zes maaltijden per dag hebben gegeten, voelen zich veel beter bij dit eetpatroon.

Afgezien van het gezonde eetpatroon kan ook de homeopathie een grote bijdrage leveren aan mensen met diabetes. Hier zie ik vooral een stabielere bloedsuikerspiegel bij mensen die veel last hebben van sterke schommelingen. Snellere wondgenezing en de verbetering van het algeheel welbevinden zijn mooie resultaten. Neem bij vragen gerust contact met me op,  telefoon 06 49 17 30 81.

Helaas is het belang van een goede mondzorg bij mensen met diabetes vaak niet bekend. Bertine is mondhygiënist die onlangs een symposium heeft georganiseerd met als doel het belang van mondgezondheid bij diabetespatiënten onder de aandacht te brengen omdat de mond nog steeds vaak wordt overgeslagen. Dit is vreemd, aangezien bewezen is dat als je mond gezond  is de instelling van je diabetes kan verbeteren. Circa 10% van de Nederlandse bevolking heeft parodontitis, onder diabeten stijgt dit percentage al snel naar 25 à 30%. Parodontitis , tandvleesontsteking in een verergerde vorm komt dus twee tot drie keer vaker voor bij diabetespatiënten. Het is al langer bekend dat diabetespatiënten die slecht gereguleerd zijn ook slechter op behandeling van parodontitis reageren MAAR het werkt ook de andere kant op. De behandeling van parodontitis bij patiënten met diabetes resulteert in een verbetering van hun bloedsuikerwaardes.

Redenen genoeg om onze krachten te bundelen en een gratis informatie middag met het thema diabetes te houden. Bertine kan aan de hand van een  tandvleescontrole vakkundig advies geven. Ik laat zien wat insuline in het lichaam doet en wat belangrijk is bij diabetes. We informeren je graag hoe je zelf ‘mondig’ met diabetes om kunt gaan en preventief bezig kunt zijn.

Kom op zaterdag 12 november  van 12.00 uur t/m 16.00 uur in de Mondhygiënepraktijk Tilburg, Rosmolenplein 60, 5014 ET Tilburg http://www.mhp-tilburg.nl. Je bent van harte welkom.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×