Natuurlijk Eten & Genezen

Saffloerolie – verbetering van cholesterol en bloedsuiker

Saffloerolie – of distelolie – kan een lekkere en gezonde bijdrage leveren bij mensen met een te hoog cholesterol of bloedsuiker. Een of twee theelepels kunnen al affect hebben, zelfs bij mensen met diabetes 2 en ernstig overgewicht. Saffloerolie bevat geconjugeerd linoleenzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur. Dat blijkt al na 16 weken een positieve impact op de gezondheid te vertonen. Bij een onderzoek namen de deelnemers dagelijks een of twee theelepels van de olie. Gemiddeld nam hun HDL – de ‘goede’ cholesterol – met 14 procent toe. Ontstekingsprocessen namen af en ook het bloedsuikergehalte daalde. Bij een eerder onderzoek werd aangetoond dat het gebruik van saffloerolie bijdroeg aan een vermindering van het buikvet en een toename van het spierweefsel.
Bron: Medischdossier, Nr 7, juli/augustus 2011

Saffloerolie is geschikt voor koud gebruik (sla, op groente) en kan ook kort verhit worden. Kies voor een goede kwaliteit saffloerolie, koud geperst heeft de voorkeur. Neem per dag niet meer dan twee theelepels saffloerolie en gebruik daarbij nog raapzaadolie, lijnzaadolie en olijfolie. Bij de laatste drie zitten veel omega-3 vetzuren in, bij saffloerolie zijn het meer omega-6 vetzuren. De verhouding omega-3 omega-6 is belangrijk, teveel omega-6 vetzuren kunnen ontstekingen bevorderen.

Dit artikel delen met anderen:

Geplaatst door Sabine, klassiek homeopaat & voedingsdeskundige

Sabine

Sinds 2005 werkt Sabine als homeopaat in haar praktijk en heeft zij mensen begeleid met een leeftijd variërend 3 maanden tot 101 jaar. Sinds 2009 begeleid zij ook mensen met gewichtsproblemen en/of vragen over hun voedingspatroon. Natuurlijke voeding geldt als basis voor een gezond lichaam met een persoonlijke aanpak. Vaak wordt het voedingsadvies ook gebaseerd op uw bloedwaardes met het individueel voedingsplan van Metabolic Balance.

Gerelateerde artikelen

×